Stedentrip Brugge – Waar is Brugge bekend om?
Wie beweert dat Brugge lijkt op een middeleeuws openluchtmuseum, overdrijft niet. Loop over de Brugse Grote Markt en je wordt omringd door de fraaie gevels van historische gebouwen. Brugge was 700 jaar geleden één van de belangrijkste handelssteden van Europa. De historische stadskern is zo goed als volledig intact gebleven. Het huidige Brugge, hoofdplaats van de Belgische provincie West-Vlaanderen, is een drukbezochte toeristische trekpleister in Vlaanderen. Lees hieronder verder voor tips over de leukste plekken en mooiste bezienswaardigheden van Brugge.
Brugge stedentrip boeken – onze tips!
- NS International – treintickets
→ Bekijk aanbiedingen - 27Vakantiedeals – hotelaanbiedingen
→ Bekijk aanbiedingen - Voordeeluitjes – hotelaanbiedingen
→ Bekijk aanbiedingen - Booking.com – alle hotels
→ Bekijk aanbiedingen - WithLocals – tickets, tours & activiteiten
→ Bekijk aanbiedingen
Bezienswaardigheden Brugge – wat mag je niet missen in Brugge?
De Grote Markt
Begin je bezoek aan Brugge op de Grote Markt, het centrale plein in het historische centrum. Het 83 meter hoge 14de-eeuwse Belfort valt onmiddellijk op. Neem de moeite om de 366 treden van de trap te beklimmen en geniet boven van het schitterende uitzicht over de stad en de omgeving.
- Rond het Belfort staan de Hallen, in vroegere tijden het belangrijkste handelscentrum van de stad. Sinds 1999 staan beide bouwwerken op de Unesco Werelderfgoedlijst.
- Midden op het plein staat een standbeeld van Jan Breydel en Pieter de Coninck, twee Bruggelingen die in het jaar 1302 de aanzet gaven tot een opstand tegen de Franse overheersers.
De Burg, de Heilige Bloedkapel en het Stadhuis
Op het plein De Burg waan je je helemaal in de middeleeuwen. Bezoek de Heilige Bloedbasiliek, waar in de Heilige Bloedkapel de relikwie van het Heilig Bloed wordt bewaard: een koker waarin zich bloed van Christus zou bevinden. Als je de kans hebt, trek dan naar Brugge op Hemelvaartsdag. Op die dag vindt de Heilige Bloedprocessie plaats, waarbij de relikwie in een plechtige stoet door het Brugse stadscentrum wordt gedragen.
Aan De Burg bevindt zich ook het fraaie gotische Stadhuis, één van de oudste stadhuizen in de Nederlanden. Bezoek op de eerste verdieping de Gotische Zaal, met een indrukwekkend hanggewelf en historische muurschilderingen. In de Historische Zaal wordt de geschiedenis van Brugge uit de doeken gedaan aan de hand van geschiedkundige voorwerpen en documenten.
Het Begijnhof
Een andere topattractie is het Brugse Begijnhof. De schattige witgeschilderde begijnhuisjes stammen uit de 17de en 18de eeuw. Het huisje met nummer 1 is ingericht als een klein museum. Tegenwoordig wonen in het begijnhof Benedictijnse kloosterzusters.
Het Minnewater
De plek bij uitstek voor romantische zielen is het Brugse Minnewater. Volgens de legende moet je met je geliefde over de Minnewaterbrug lopen om de eeuwige liefde te kennen. Het Minnewater is een schilderachtig meer met ronddobberende zwanen, grenzend aan het rustige Minnewaterpark.
Overige Brugse bezienswaardigheden
Naast de Heilige Bloedkapel zijn de Onze-Lieve-Vrouwekerk en de Sint-Salvatorskathedraal een bezoek waard. In de Onze-Lieve-Vrouwekerk bevinden zich de praalgraven van Karel de Stoute en Maria van Bourgondië. Bewonder het beeldje ‘Madonna met Kind’, een authentiek meesterwerk van niemand minder dan Michelangelo.
Vrijwel de volledige stadsmuur en vier stadspoorten zijn bewaard gebleven. De oudste stadpoort is de Smedenpoort uit 1299. De Kruispoort was een belangrijk verdedigingswerk en lijkt meer op een kasteel dan een stadspoort.
Het Groeningemuseum (Stedelijk Museum voor Schone Kunsten) is een absolute must voor elke kunstliefhebber. Brugge is al eeuwenlang het centrum van de kantnijverheid en daarom is er een museum aan gewijd: het Kantmuseum. Liefhebbers van Belgische bieren trekken naar brouwerij De Halve Maan. Tijdens een rondleiding leer je hoe typische Brugse bieren als Brugse Zot en Straffe Hendrik worden gebrouwen. Je kunt ook een privé speciaalbier tour inclusief bezoek aan lokale brouwerijen en bars boeken.
Natuurlijk moet je aan boord gaan van een van de talrijke toeristenbootjes om de Brugse kanaaltjes (de Brugse reien) af te varen. Een alternatief is een romantisch tochtje door de stad in een paardenkoets. Helemaal te gek is een verkenning van Brugge op een segway (je weet wel, zo’n bestuurbare plank op wieltjes) onder leiding van een gids.
Stedentrip Brugge – 5 accommodatietips
- Snuffel Hostel
In de Ezelstraat, zo’n 800 meter van de Grote Markt. Hostel met een gemeenschappelijke woonruimte en een gedeelde keuken. Gratis ontbijt en gratis wifi. - Bed and Breakfast The Doghouse
Gelegen aan de Verversdijk, op slechts 400 meter van de Heilige Bloedbasiliek. Kamers met een eigen badkamer en comfortabele zithoek. - Hotel Ter Brughe ★★★★
Gelegen aan Oost-Gistelhof, grenzend aan een van de Brugse reien. Slechts 8 minuten lopen tot aan de Grote Markt. In een historisch pand, met een ontbijtzaal in een gewelfde kelder. - Appartementen De Drie Koningen
Appartementencomplex in de Twijnstraat, op 250 meter van de Grote Markt. Met een binnentuin, een terras en een klein zwembad. - Martin’s Brugge ★★★
Dit driesterrenhotel ligt op slechts 50 meter van de Grote Markt, vlak achter de beroemde 13e-eeuwse Belfort. Met terras, cocktailbar en privéparkeren.
Winkelen in Brugge
Verspreid over het centrum van de stad tref je talrijke winkeltjes met kantwerk aan. Voor antiek en brocante moet je naar de Hoogstraat en de Langestraat. De twee belangrijkste winkelstraten zijn de Steenstraat en de Noordzandstraat, met vooral kledingzaken en schoenwinkels. In de zijstraten vind je talloze kleine boetiekjes met souvenirs, vintagekledij, decoratie-artikelen en sieraden.
Eten, drinken en uitgaan in Brugge
Eet- en drinkgelegenheden zijn er te over op de Grote Markt, rond het Zand, in het Zilverpand en rond het Simon Stevinplein. Op de gezellige Brugse terrasjes kunnen bierliefhebbers niet weerstaan aan de lokale bieren als Brugge Tripel, Abdijbier Steenbrugge of de eerder genoemde Straffe Hendrik. In Café ’t Brugse Beertje worden niet minder dan 300 verschillende bieren geschonken.
De ‘place to be’ om uit te gaan in Brugge is de Eiermarkt. Hier vind je meer dan genoeg bruine kroegen en danscafés om een flink nachtje te gaan stappen.
LEES OOK: Top-5 leukste en mooiste steden van België
Reizen naar Brugge – hoe kom je er?
Vanuit Utrecht moet je zo’n 230 kilometer rijden om in Brugge te komen. Vanaf Breda neem je de E19 naar Antwerpen. Op de ring rond Antwerpen volg je de E17 tot in Gent, waar je de E40 kiest richting Brugge. Nabij Oostkamp volg je nog een stukje de N31 tot in de stad. Treinreizigers nemen de Thalys tot in Antwerpen, en stappen daar over op een intercitytrein naar Brugge. Kijk hier op NS International voor de mogelijkheden en prijzen.
VIDEO: Brugge filmpje
Brugge stedentrip boeken – onze tips!
- NS International – treintickets
→ Bekijk aanbiedingen - 27Vakantiedeals – hotelaanbiedingen
→ Bekijk aanbiedingen - Voordeeluitjes – hotelaanbiedingen
→ Bekijk aanbiedingen - Booking.com – alle hotels
→ Bekijk aanbiedingen - WithLocals – tickets, tours & activiteiten
→ Bekijk aanbiedingen
Gerelateerde bestemmingen
Over de schrijver - Alfons Taekema
Alfons is een gepassioneerd fotograaf, ervaren reiziger en mede-oprichter van 27vakantiedagen. Hij woonde o.a. in Thailand en Indonesië en weet alles over Azië, maar adoreert ook de schitterende natuur overal in Europa. Lees meer over Alfons
Opmerkingen? Aanvullingen?
Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!